Headquarters WDR mediagroup

Headquarters WDR mediagroup

Architect
SSP AG
Location
Köln, Germany | View Map
Project Year
2016
Category
Offices
Jörg Hempel Photodesign

Sustainable representative | Headquarters WDR mediagroup

SSP AG as Architects

The headquarters of the West German Radio (WDR) mediagroup is prominently located in the city center of Cologne, not far from the Cathedral. The post-modern administrative building was already showing its age and has not only struggled with the physical fragility of its construction. Moreover, strived to maintain its representation in a high-quality architectural neighborhood. One of the immediate neighboring building is the Diocesan Museum established by Peter Zumthor of the Archbishopric Kolumba.


Against this background the planners of SSP AG developed a refurbishment concept in the framework of a feasibility study, which in addition to optimizing the floor space and operations, also focuses on recreating the visual representation of the building.


The new architecture concrete façade of the WDR mediagroup was realized in large finely structured precast concrete parts. Through the selection of the concrete material for the façade, it was possible to combine the aspects of a puristic representative appearance with the advantages of a large-scale façade layout and nevertheless to accomplish a massive façade. By selection of high quality concrete material and subsequently polished surface, the concrete structure delivers a highly artistic design. In addition, the construction time could be hugely shortened by the advantages of the prefabrication.


Large-format, room-high windows ensure high transparency and create a bright appearance in the interior spaces. A special construction was necessary for the multi-layer construction of the windows. Similar to a boxed window, a second window layer is placed in front of the regular opening wings. The second window plane can also be opened inward for maintenance purposes. The necessary safety barrier ensures a baffle disc as an external glass level. Thanks to the efficient insulation, the façade exceeds the demands of the German energy saving regulations.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More